Kategóriák
Előadások

Deák Viktória Hedvig és Schnider Anikó Angelika: Szent Domonkos életének forrásai

A Magyar Hagiográfiai Társaság tisztelettel meghívja

Deák Viktória Hedvig OP – Schnider Anikó Angelika OP

Szent Domonkos életének forrásai

című előadására
2021. június 28-án
Hétfő délután
17:00 órától

Az előadás Zoomon lesz közvetítve:

https://ceu-edu.zoom.us/j/95802955059?pwd=c2M0emozdWxOdUZzOGRxOXhVclhhdz09

Meeting ID: 958 0295 5059
Passcode: 340031

Szent Domonkos életének forrásai

A Prédikátorok Rendjének alapítójáról magyarul eddig csak Szászországi Boldog Jordán Libellus-a jelent meg.  Szent Domonkos halálának 2021-ben aktuális 800-ik évfordulója is ösztönzést jelentett arra, hogy a róla szóló gazdag forrásanyagból magyar nyelvű válogatást tegyünk közzé, ami a későbbiekben nem csak a szent tisztelői számára lehet érdekes olvasmány, hanem az egyetemi oktatásban is hiánypótló lehet. A kötet magába foglalja Szent Domonkos leveleit, szentté avatási perét, egyik legendáját, a neki tulajdonított csodákból válogatást, leveleit, Boldog Cecília csodás történeteit róla stb.

Az összeállításhoz ihletet adott Nicole Bériou és Bernard Hodel által szerkesztett, Saint Dominique de l’Ordre des frères prêcheurs c. kötet (Cerf, 2019), amely először gyűjti egybe a Domonkosról szóló összes forrást. További nagy segítség a készülő magyar könyvhöz, hogy a francia nyelvű könyvhöz a latin eredeti dokumentumokból is készült egy online kötet – ennek további újdonsága, hogy a latin szövegek a Simon Tugwell által, új kiadásra előkészített vagy már kiadott változatok.

Előadásunkban be szeretnénk mutatni ezeket a forrásokat, és a készülő kötetet, és ezeken keresztül, a rendalapító-testvér-prédikátor-csodatevő Szent Domonkos emlékének különböző szempontjait.

Deák Viktória Hedvig OP 2003-ban szerzett PhD-fokozatot az ELTE-n, 2012-ben pedig a Pápai Gergely Egyetemen teológiából doktorált. Kutatási területe a hagiográfia, a szisztematikus teológia. Jelenleg a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán tanít.

Schnider Anikó Angelika OP 2018-ben szerzett teológus MA diplomát a Sapientia Főiskolán, és 2021-ben végez az ELTE hebraisztika MA-n. 

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/336272784533068/